48. Bestuurder van je eigen chemische fabriek

Hoe kan therapie genezen 48.

Bandler (2001) gaat er vanuit dat je met je bewustzijn je onbewuste kunt beïnvloeden. Hij heeft wat dat betreft een opmerkelijk idee over hoe therapie kan genezen. Door het herprogrammeren van je eigen hersenen kunnen volgens Bandler namelijk veel klachten en symptomen verdwijnen. Vervelende ervaringen, trauma’s en ook allergieën kunnen er mee veranderen. Ook gebrek aan zelfwaardering, angsten en stress kunnen er mee worden aangepakt.

Als praktisch voorbeeld zal ik laten zien hoe mijn allergie voor voorjaars- en berkenpollen is verdwenen door NLP te gebruiken. Het boekje NLP en allergie (Liekens, 2001) gebaseerd op de theorie van Bandler heeft me daarbij geholpen.

Je leert als het ware de bestuurder te worden van je eigen chemische fabriek. Die bestuurder is het irrationele onderbewustzijn. NLP geeft de gebruiksaanwijzing hoe deze bestuurder door jou kan worden bijgestuurd. Een allergische reactie wordt binnen de NLP bijvoorbeeld gezien als een oncomfortabele, soms zelfs gevaarlijke keuze van het onderbewuste. Deze keuze kan met behulp van het bewustzijn kan worden rechtgezet.

Hoe ben ik van mijn pollenallergie afgekomen? Ik heb de voorbeelden gelezen hoe anderen van hun kattenallergie of pollenallergie werden afgeholpen. Daarna heb ik de methode bij mezelf toegepast. Tot mijn eigen verbazing had ik daarna geen last meer van pollenallergie. Vervolgens heb ik geprobeerd te begrijpen hoe dat werkte.

Allergie als vergissing van het onbewuste

Het idee is dat een allergische reactie kan ontstaan door een vergissing van het onderbewuste. Er is per ongeluk een verbinding ontstaan tussen twee dingen die tegelijkertijd gebeurden, maar eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Aan de ene kant was er een lichamelijke reactie, en tegelijkertijd was er bijvoorbeeld een kat of een plant aanwezig. Als dit een paar keer voorkomt, leert je onbewuste dat die lichamelijke reactie en de plant of het dier bij elkaar horen. Het is dus een aangeleerde reactie net zoals bij de hond van Pavlov.

Je weet wel, Pavlov leerde aan een hondje om te gaan kwijlen als er een bel ging. Hij deed dit door de hond wat biefstuk te geven. Daarbij gaat een hond van nature kwijlen. Telkens als hij de biefstuk gaf, liet hij ook een bel horen. De hond leerde zo dat de bel en de biefstuk bij elkaar hoorden. Na een tijdje liet hij alleen de bel horen en gaf geen biefstuk meer. Ook als de hond geen vlees meer kreeg, kwijlde het nu toch als de bel ging.

Zo worden er twee dingen aan elkaar gekoppeld die normaal geen enkel verband met elkaar hebben. Op die manier kan er ook een verband ontstaan tussen een lichamelijke reactie en een plant die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Die verkeerde koppeling kunnen we volgens Bandler ook weer afleren. Bij mij was er blijkbaar een koppeling ontstaan tussen een bepaalde afweerreactie en berkenpollen. Ik zal nog wat dieper ingaan op die afweerreactie.

Blanchefleur Johnston   Blanchefleur Johnston

Literatuur
Bandler, R. (1987/2001). Hoe haal je wat in je hoofd. De nieuwe denktechniek NLP. Utrecht: Kosmos.
Liekens, P. (2001). NLP en allergie. Deventer: Ankh-Hermes