2. Een veelbelovende naam

Hoe kan therapie genezen 2.

Voor ik verder ga, zal ik eerst iets toelichten over mijn naam, want dat willen veel cliënten graag weten. Waarschijnlijk heb je me wel op internet opgezocht voor je naar mijn praktijk kwam, en heb je mijn volledige naam gezien. Mijn ouders noemden me Candida Albicans Blanchefleur. Sommige cliënten die bijvoorbeeld een medische achtergrond hebben, kijken daar wat vreemd van op. Ze denken direct aan een gistdeeltje dat een irritante schimmelinfectie kan veroorzaken.

Zelf vind ik Candida een mooie naam. Als je Candida Albicans Blanchefleur zangerig uitspreekt en een paar keer herhaalt, kun je ook merken dat het een mooi ritme heeft. Candida Albicans Blanchefleur, Candida Albicans Blanchefleur, echt mooi. Candida betekent wit, stralend, onschuldig. Albicans betekent ook wit. Stralend Wit, het heeft wel wat. Blanchefleur doet daar nog een schepje bovenop. Blanchefleur betekent Witte bloem. Die naam voel ik als een mooie, troostende samenvatting van de vorige twee. Mijn ouders vonden mij de mooiste, stralendste baby ooit. Ze zagen een soort Sneeuwwitje in mij en adoreerden me als een prinsesje. Je kan ook zeggen dat ze gewoon veel van mij hielden.

Ze hielden ook veel van sprookjes. Ze lazen me vaak sprookjes voor, vooral het sprookje van Sneeuwwitje en ook van Floris en Blanchefleur. Beiden sprookjes hebben een happy end. Het meisje trouwt met haar geliefde prins en zij leefden nog lang en gelukkig. Dat hoopten mijn ouders ook voor mij, en welke ouder niet? En als therapeut hoop ik dat ook nog steeds voor mijn cliënten. Ik heb een hardnekkig geloof in het goede in elk mens en in de wens om gelukkig te zijn. Mijn naam past daar wel bij en vind ik goed gekozen door mijn ouders.

Candida Albicans
Toch heb ik er wel eens moeite mee gehad dat ze me ook de tweede naam Albicans meegaven. In een slechte bui trok ik me mijn naam, toch een soort schimmel, erg aan en vroeg me af waarom mijn ouders zo stom of naïef waren geweest me die naam te geven.

In een andere bui bedacht ik me iets anders. Misschien wilden ze me met die naam juist iets van realisme meegeven. Als je zo’n gistdeeltje met dezelfde naam van heel dichtbij en realistisch bekijkt, kun je zien hoe mooi en complex zo’n piepklein, levend organisme eigenlijk is.

De schimmelinfectie en witte vloed die het veroorzaakt, kan erg veel jeuk geven, maar daar kan dat wezentje ook niet veel aan doen. Eigenlijk is het een heel gewoon gistdeeltje van een heel normale soort die bij iedereen op de huid terug te vinden is. Een soort Johnston of Jansen onder de gistdeeltjes. Daar moet ik mee doen. Ik vertel je dit ook omdat je nu misschien wat minder afgeleid bent door mijn naam en mijn verhaal op de juiste waarde weet te schatten. Dan kom ik nu met mijn verhaal.

Kan therapie genezen?
Hoe geneest therapie en wat zeggen bekende therapeuten daarover? Eigenlijk zijn veel therapeuten bescheiden als het aankomt op genezing. Maar gelukkig niet iedereen. Daarom begin ik mijn verhaal met enkele therapeuten die daadwerkelijk cliënten kunnen genezen. Daarnaast zijn er allerlei therapeuten die weliswaar niet claimen dat ze cliënten genezen, maar wel zeggen dat hun therapie helpt bij allerlei soorten klachten. 

Ik vertel je maar vast dat de therapeuten, die het over genezing hebben, vaak getraind zijn in, en veel ervaring hebben met langdurige therapie. Dan weet je alvast dat het geen kortdurende therapie zal zijn als je echt van persoonlijke psychische klachten wilt genezen. Vooral therapeuten uit de psychoanalytische en psychodynamische hoek zijn zeer geïnteresseerd in daadwerkelijke genezing van cliënten met ernstige psychische klachten.

Andere therapeuten hebben zich gericht op lichte tot matig ernstige klachten. Ze spreken dan vaak niet van genezing, maar over verbetering van klachten of symptomen. Vermindering van klachten is ook al een mooi doel van therapie en dan kan een kortdurende vorm van therapie heel goed aansluiten.

Laat ik beginnen met die therapeuten die het over genezing hebben. Ik vind het heroïsch dat therapeuten daarover schrijven. Ik moet je bekennen dat ik zelf ook graag net zo heroïsch zou willen zijn als beroemde therapeuten die weten of menen te weten hoe ze cliënten kunnen genezen. Ik wil ook graag een held zijn, een redder van het zielenheil van anderen.

Misschien komt dat ook wel door mijn naam, Candida. Ik wil graag  iets voorstellen, iets zijn, iets bijzonder goeds doen. Ik wil me meten met al die therapeuten waarvan ik de therapie bewonder. Je neemt het me hopelijk niet kwalijk als ik me af en toe vergaloppeer aan een vergelijking met een beroemde therapeut, of dat ik me, uit nijd, jaloezie of eigendunk, opwindt over hoe andere therapeuten sommige dingen aanpakken. Maar genoeg nu over mezelf. Laat ik beginnen met je te vertellen over Kohut en zijn boek ‘How does analyses cure?’, over hoe therapeutische analyse kan genezen.

rozen wit los   Blanchefleur Johnston

Een gedachte over “2. Een veelbelovende naam

  1. Pingback: Gebroken hartjes en witte bast | karinadegroot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s